Korzyści zdrowotne płynące ze spożywania czerwonej żywności
Jak powszechnie wiadomo, spożywanie owoców i warzyw jest elementem zdrowej, zbilansowanej diety. Za barwę warzyw i owoców odpowiadają konkretne związki, które w określony sposób wpływają na zdrowie.
Czerwona żywność, czyli jaka?
Uważa się, że im jaśniejszy kolor żywności, tym bardziej skoncentrowana jest jej wartość odżywcza. Czerwone warzywa i owoce są bogate w przeciwutleniacze, tłuszcze i białka. Zaliczamy do nich m.in. pomidory, wiśnie, jabłka, surową cebulę, truskawki, granat, śliwki, czerwone papryczki chilli, czerwoną fasolę, arbuza, czerwoną kapustę i czerwoną paprykę. Dlaczego warto je jeść?
Czerwona żywność – zalety odżywcze
Silne działanie przeciwzapalne
Czerwone pokarmy zawierają antocyjaninę – przeciwutleniacz, który ma silne właściwości przeciwzapalne, pomagając w szczególności naczyniom krwionośnym i stawom. Inny przeciwutleniacz zawarty w czerwonych produktach – likopen – jest znany ze swoich właściwości przeciwnowotworowych. Nadaje także czerwony pigment warzywom i owocom.
Zawartość witamin i minerałów
Zawarte w czerwonych produktach witaminy A i C zmniejszają ryzyko raka, chorób serca oraz zapalenia stawów. Są również ważne dla zdrowej skóry, włosów i paznokci. Mają także swój udział w budowaniu odporności organizmu. Z kolei inny ważny minerał – potas – prowadzi do zdrowego serca i zrównoważonego ciśnienia krwi.
Elektrolity i flawonoidy
Czerwone pokarmy są pełne potasu, sodu i magnezu – elektrolitów, które pomagają komórkom ciała w wykonywaniu podstawowych funkcji. Pomagają także w regulacji optymalnego poziomu ciśnienia krwi. Z kolei flawonoidy zapewniają organizmowi działanie antyoksydacyjne. Czerwone pokarmy zawierają flawonoid zwany kwercetyną, która pomaga łagodzić alergie i schorzenia, takie jak astma.